офіс київ
офіс буча
офіс львiв

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(050) 105-43-44

м. Буча, вул. Енергетиків

тел.:(099) 17-33-116 тел.:(050) 105-43-44

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(099) 17-33-116

Київський офіс

(067) 767-27-47

(050) 105-43-44

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

Львівський офіс

(067) 767-27-47

(099) 17-33-116

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

Бучанський офіс

(04597) 48-4-38

(067) 423-77-54

м. Буча, вул. Енергетиків, 8 

 

Зміни до Митного кодексу: як закон 1230 захистить Україну від підробок

2 вересня до Верховної Ради було подано законопроект №1230 Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України.

Адвокат Ярослав Лисенко, Голова Комітету ААУ з митного права проаналізував Законопроект № 1230  зміни та  виділив головні зміни.

Пропонується розширення переліку об’єктів права інтелектуальної власності, введення поняття піратські товари та призупинення митного оформлення невеликих партій товарів.

Цими змінами уряд намагається боротися з контрафактними товарами, які у великих розмірах переміщаються в Україну. Проте призупинення митного оформлення невеликих партій товару та їхнє знищення призведе до збільшення обсягів спорів з митницею. Окрім цього, чітко не зрозуміло, як саме митники оцінюватимуть товари, які порушують права інтелектуальної власності, – розповідає адвокат Ярослав Лисенко.

За запропонованим законопроектом №1230, контрафактними товарами є:

  • товари, на яких міститься позначення, яке є тотожним або схожим до ступеня змішування з зареєстрованою торговельною маркою;
  • товари, виготовлені з порушенням права інтелектуальної власності на географічне позначення;
  • будь-які пакувальні матеріали, а саме пакування, етикетка, наліпка, брошура, інструкція з експлуатації, гарантія чи інший документ такого типу, виготовлені з порушенням права інтелектуальної власності на торговельну марку або географічне зазначення.

Товари, що підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності:

  • товари, що підозрюються у порушенні авторського та суміжних прав, прав інтелектуальної власності на винаходи, промислові зразки, торговельні марки, комерційні найменування, географічні зазначення, сорти рослин, компонування напівпровідникових виробів, прав, що надаються за сертифікатами додаткової охорони на лікарські засоби та засоби захисту рослин;
  • пристрої, продукти або компоненти, які призначені, виготовлені або адаптовані головним чином для забезпечення або полегшення обходу будь-яких технологій, пристроїв або компонентів;
  • будь-яка форма або матриця, яка спеціально призначена або адаптована для виробництва товарів.

В законопроекті Про внесення змін до Митного кодексу надається визначення термінів піратські товари та об’єкти права інтелектуальної власності.

Піратські товари – товари, в яких використані об’єкти авторського права і/або суміжних прав, або об’єкти права інтелектуальної власності на промисловий зразок та є собою або містять копії, зроблені без згоди правовласника авторського та суміжних прав або права інтелектуальної власності на промисловий зразок чи особи, уповноваженої таким правовласником у країні виробництва.

Об’єкти права інтелектуальної власності – об’єкти авторського та суміжних прав, винаходи, промислові зразки, торговельні марки, комерційні (фірмові) найменування, географічні зазначення, сорти рослин, компонування напівпровідникових виробів, права, що надаються за сертифікатами додаткової охорони на лікарські засоби та засоби захисту рослин.

У пункті про призупинення митного оформлення невеликих партій товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях розуміються товари, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях у кількості не більше трьох одиниць або загальною вагою брутто не більше 2 кг.

Товари можуть бути знищені під митним контролем у разі якщо:

  • є підозра, що такі товари можуть бути контрафактними або піратськими;
  • товари не є швидкопсувними;
  • інформація про об’єкт права інтелектуальної власності, товари, що його містять, та згоду правовласника на застосування процедури знищення невеликих партій товарів внесена до митного реєстру об’єктів прав інтелектуальної власності.

Декларант впродовж 10 робочих днів після отримання повідомлення про призупинення митного оформлення товарів повинен надати або заперечення власника щодо знищення товару, або згоду на його знищення.

Знищення невеликих партій товарів здійснюється під митним контролем. Організація та оплата процедури знищення, а також вартість зберігання, перевезення, знищення, оформлення документів та інші витрати, пов’язані зі знищенням, здійснюється за рахунок правовласника та під його відповідальність.

Правовласник товарів має відшкодувати витрати, пов’язані зі зберіганням, знищенням товарів, що підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності.

Зберігання на складі органу доходів та зборів товарів є платним, починаючи з першого дня їхнього розміщення на такому складі.

Правовласник має право за запитом отримати від митниці інформацію про розмір очікуваних витрат, пов’язаних зі зберіганням цих товарів. А також вимагати компенсацію таких витрат від власника товарів, що порушують належнi йому майнові права інтелектуальної власності.

У разі призупинення митного оформлення товару власник може звернутися до митниці із заявою про випуск товарів.

Рішення про достроковий випуск товарів ухвалює керівник органу доходів та зборів або особа, яка виконує його обов’язки, за дотримання таких умов:

  • призупинено митне оформлення товарів, які містять такі об’єкти права інтелектуальної власності, як промислові зразки, винаходи, сорти рослин або компонування напівпровідникових виробів;
  • в органах доходів та зборів немає інформації щодо рішень відповідних державних органів про заборону вчинення певних дій щодо таких товарів або застосування інших заходів щодо запобігання їх використанню;
  • декларантом або власником товарів надано органу доходів та зборів гарантію на суму, узгоджену з правовласником, з метою захисту його інтересів;
  • виконано митні формальності, необхідні для випуску таких товарів.

Ярослав Лисенко, адвокат,

керівний партнер АО Адвокатьска сім’я Лисенко для Блогу на сайті Факти ICTV

Copyright © 2013 Lysenko

Яндекс.Метрика