офіс київ
офіс буча
офіс львiв

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(050) 105-43-44

м. Буча, вул. Енергетиків

тел.:(099) 17-33-116 тел.:(050) 105-43-44

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(099) 17-33-116

Київський офіс

(067) 767-27-47

(050) 105-43-44

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

Львівський офіс

(067) 767-27-47

(099) 17-33-116

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

Бучанський офіс

(04597) 48-4-38

(067) 423-77-54

м. Буча, вул. Енергетиків, 8 

 

Оформлення спадщини: що варто знати про вступ у спадщину!

Відповіді на питання: як відбувається вступ у спадщину? Куди та коли звертатися у разі смерті близької людини? Що потрібно зробити, аби вільно користуватися успадкованим майном?

Вступ у спадщину

Рано чи пізно питання оформлення та отримання спадщини виникає у кожного з нас. Будь-то квартира, яка залишилась в спадок від улюбленої бабусі, чи частина будинку від тітки.

Процес оформлення спадщини в Україні умовно можна поділити на три етапи:
— вступ у спадщину;
— отримання свідоцтва про право на спадщину;
— реєстрація права власності на спадщину.

В цій статті розглянемо перший та найважливіший етап оформлення спадщини —  вступ у спадщину.

Не варто чекати, коли спадщина сама впаде в руки. Перше, що треба зробити в подібній ситуації – звернутися до нотаріуса за місцем проживання людини, яка померла. Написати заяву про вступ у спадщину.

Відомо, що вступ у спадщину залежить від того, яким чином він здійснюється. Законодавець розмежовує вступ у спадщину за законом і за заповітом.

1. Вступ у спадщину за законом.
Вступ у спадщину за законом припускає прийняття спадку згідно із чергою спадкоємців в наступному порядку:

• діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, батьки;
• рідні брати і сестри спадкодавця, його бабуся і дідусь, як зі сторони батька, так і матері;
• особи, що мешкали із спадкодавцем однією сім’єю не менше п’яти років до відкриття спадщини;
• інші родичі спадкодавця до шостого ступеня спорідненості включно.

Частини спадщини за загальним правилом у кожного спадкоємця за законом однакові! Лише за відсутності спадкоємців попередньої черги спадкоємці наступної отримують право на спадкування.

Пам’ятайте! Вступ у спадщину за законом можливий лише у разі, коли відсутній заповіт.

2. Вступ у спадщину за заповітом.
Заповіт може охоплювати як все майно, так і його частину, а спадкоємцями за заповітом можуть бути будь-які фізичні і юридичні особи, незалежно від сімейних або споріднених зв’язків із спадкодавцем. В деяких випадках вступ у спадщину може відбуватися одночасно і згідно із законом і за заповітом (наприклад, якщо заповіт стосується тільки частини майна спадкодавця).

Пам’ятайте! Отримати повністю готовий пакет документів на спадщину, що підлягає реєстрації можна лише після шести місяців з дня смерті (оголошення померлим) спадкодавця.

Вступ у спадщину може відбуватися автоматично (без подання яких-небудь документів), а також за письмовою заявою спадкоємця.

Вступ у спадщину автоматично
В цьому випадку спадкоємцем стає автоматично та особа, яка постійно проживала із спадкодавцем на момент його смерті.

Пам’ятайте! Факт сумісного проживання спадкоємця і спадкодавця може бути підтверджений довідкою з ЖЕКУ, органами місцевого самоврядування (депутат за округом) та реєстраційним номером в паспорті, або будинковій книзі. 

Малолітні, неповнолітні, недієздатні особи, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, також стають автоматично спадкоємцями.

biznes_consult11Вступ у спадщину за письмовою заявою
В цьому випадку всі особи, які не належать до “автоматичних” спадкоємців, щоб отримати спадок, повинні за місцем постійного проживання спадкодавця особисто подати до нотаріуса заяву на вступ у спадщину. У разі, якщо спадкодавець має не одне місце проживання, то заява подається за ОСТАННІМ місцем, де жив спадкодавець.

Пам’ятайте! Заява на вступ у спадщину подається двома способами: або безпосередньо нотаріусові, або надсилається поштою. Якщо другий варіант, то обов’язково врахуйте те, що підпис спадкоємця на такій заяві повинен бути обов’язково нотаріально засвідчений.


Читайте також: Визнання заповіту недійсним.


 Перед візитом до нотаріуса не забудьте взяти свій паспорт та ідентифікаційний номер.

Пам’ятайте! Лист який Ви відправляєте разом із заявою на вступ у спадщину, повинен бути цінним, при чому обов’язково зробіть опис вкладень і зворотне повідомленням про вручення.

На цьому завершується перший і найважливіший етап в отриманні спадщини. Після цього починається другий етап — отримання свідоцтва про право на спадщину. А завершується все це реєстрацією права власності на майно отриманого від спадкодавця.

Журов Денис, студент 4 курсу Академії Адвокатури України


У разі виникнення питань щодо оформлення спадщини звертайтесь до наших адвокатів по спадковим справам за телефонами: (044) 275 55 65, (067) 423-77-54, (050) 105-43-44


 

Copyright © 2013 Lysenko

Яндекс.Метрика