офіс київ
офіс буча
офіс львiв

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(050) 105-43-44

м. Буча, вул. Енергетиків

тел.:(099) 17-33-116 тел.:(050) 105-43-44

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(099) 17-33-116

Київський офіс

(067) 767-27-47

(050) 105-43-44

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

Львівський офіс

(067) 767-27-47

(099) 17-33-116

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

Бучанський офіс

(04597) 48-4-38

(067) 423-77-54

м. Буча, вул. Енергетиків, 8 

 

ЯК НЕ ПОРУШУВАТИ АВТОРСЬКІ ПРАВА В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

Для Інтернет сайту Книги англійською та українською в рубриці «Поради експерта» адвокат Ганна Лисенко розповіла про те, як не порушувати авторські права в мережі Інтернет та чому потрібно бути обачним, коли завантажуєш чи ділишся з друзями сканом книг та інших матеріалів.

Кожен з нас, завантажуючи чергову книжку Інтернеті, не замислюється, що може порушувати закон. Тож, давайте розберемося коли саме ми порушуємо авторське право на книги в Інтернеті.

Хто такий автор і які в нього є права
Якщо Ви намалювали картину, то Ви її автор.Якщо написали книгу, вірш, або збірку – Ви автор.Зробили фото – Ви автор, написали та виступили з промовою на заході – Ви автор.Тобто, все що Ви можете створити своєю працею та творчістю – є авторським правом.При цьому, своє авторство не обов’язково реєструвати. Авторське право виникає внаслідок самого факту його створення. Яким чином можна захистити авторське правоЯк це чудово створити щось своє, не схоже на інше. Звісно, хочеться це створене диво захистити. І у автора є такі можливості, які надає Закону України «Про авторське право та суміжні права».Так, автор має виключне право на використання твору у будь-якій формі і будь-яким способом.

Автор має виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами. Це дає йому, зокрема, право дозволяти або забороняти:

— відтворення творів;
— будь-яке повторне оприлюднення творів, якщо воно здійснюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше оприлюднення;
— переклади творів;
— переробки,
— адаптації;
— включення творів як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо;
— розповсюдження творів шляхом першого продажу, подання своїх творів до загального відома публіки таким чином, що її представники можуть здійснити доступ до творів з будь-якого місця і у будь-який час за їх власним вибором;
— імпорт примірників творів.

Чи правомірно розміщувати відскановані книги або її частини на своїх сайтах без згоди його автора.

Розміщення книг у мережі Інтернет у вигляді, доступному для публічного використання, є їх відтворенням. Тобто, подання книг до загального відома публіки таким чином, що її представники можуть здійснити доступ до творів з будь-якого місця і у будь-який час за їх власним вибором, зі згоди автора або іншої особи, яка має авторське право. Відтворення книг – це виготовлення одного або більше примірників книг в будь-якій матеріальній формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зберігання в електронній формі, яку може зчитувати комп’ютер.Вже факт розміщення відсканованої книги на сайті без дозволу автора свідчать про факт порушення майнових прав.

Порушниками авторського права визнаються власники сайтів, на яких були розміщені твори чи об’єкти суміжних прав без отримання необхідних погоджень. Причому сам по собі факт розміщення на сайті творів, тотожних об’єктів права інтелектуальної власності, що належать позивачам, свідчить про порушення таких прав відповідачем, за умови, що останнім не надано доказів на підтвердження правомірності розміщення ним на своєму сайті спірного об’єкта інтелектуальної власності.

Порушенням авторських прав є також копіювання та / чи наступне поширення творів, розміщених в Інтернеті без згоди автора та / або виплати йому винагороди (наприклад, шляхом їх скачування або розміщення на іншому сайті), в тому числі, якщо твір спочатку було розміщено в інтернеті.

Наприклад, якщо одна людина купила книгу, потім поділилась нею з друзями, виклавши її на Інтернет-сторінці, друг швиденько скачав книгу, виклав у себе на сторінці і дає своєму другу посилання, а той третьому і так далі. Ніби й наміру злого немає, а книжкове піратство на обличчя.

Відповідальність за такі дії несуть як власники сайту, так і особи, які скачали примірник книги.

При розгляді судових справ встановлюється власник сайту, на якому було розміщено відскановану книгу. Дані про власника можливо отримати у адміністратора системи реєстрації та обліку доменних назв і адрес.

Автор має право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання твору. Винагорода може здійснюватися у формі одноразового платежу, або відрахувань за кожний проданий примірник чи кожне використання твору, або комбінованих платежів.

Автор має можливість стягувати з порушника:— збитки; — доходи, отримані внаслідок порушення;- замість відшкодування збитків або стягнення доходу, стягувати компенсацію, що визначається судом, у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат, тобто від 32 000,00 грн. до 160 000 000,00 грн.; — моральну шкоду.

Відповідальність за порушення авторського права на книгу
Відповідальність за порушення авторського права на книгуВідповідно до статті 51 Закону України «Про авторське право і суміжні права», за порушення авторського права передбачена цивільна, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Настання адміністративної відповідальності можливе, коли протиправні дії порушника не спричинили матеріальної шкоди у значному розмірі, а в протилежному випадку настає кримінальна відповідальність.

З урахуванням положень примітки до ст. 176 КК України, якщо розмір заподіяної внаслідок порушення авторського права шкоди складає 20 і більше неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 11 470,00 грн., то таке діяння є відповідно кримінально караним.

Отже, використання книг без дозволу автора є порушенням авторського права передбаченим ст. 50 Закону України «Про авторські права та суміжні права», яка дає право автору притягнути винну особу до відповідальності звернувшись до власника веб-сайту чи до суду. Суть книжкового Інтернет-піратства полягає у відтворенні і розповсюдженні мережею Інтернет книг, віршів, публікацій тощо без дозволу автора без виплати винагороди за використання творів у встановленому законом порядку. Захистити авторські права у випадку їх порушення можна в суді.

В Україні немає правил і практики купівлі електронної книги, а українці воліють радше скачати книгу безкоштовно, аніж заплатити хоч символічну ціну за електронний файл з літературою.

Моя порада, купуйте книги у видавництвах та офіційних магазинах.

Адже сплативши за книгу ви впевнені в тому, що жодні авторські права не порушено!

Ганна Лисенко, адвокат,

партнер адвокатського об’єднання «Адвокатська сім’я Лисенко»

 

Також статтю читайте на сайті.

 

Copyright © 2013 Lysenko

Яндекс.Метрика