офіс київ
офіс буча
офіс львiв

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(050) 105-43-44

м. Буча, вул. Енергетиків

тел.:(099) 17-33-116 тел.:(050) 105-43-44

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

тел.:(067) 767-27-47 тел.:(099) 17-33-116

Київський офіс

(067) 767-27-47

(050) 105-43-44

м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 45 Б

Львівський офіс

(067) 767-27-47

(099) 17-33-116

м. Львів, вул. Дорошенка, 14

Бучанський офіс

(04597) 48-4-38

(067) 423-77-54

м. Буча, вул. Енергетиків, 8 

 

Спеціалізація чи універсальність юридичних послуг. Стаття в журналі «Український юрист»

"СТАРТ-ПРОЕКТ", стаття адвоката Ганни Лисенко для Журналу "Український юрист", № 1-2, 2018 р. Читайте як вижити та лідирувати на ринку юридичних послуг у новому році. Що обирають юрфірми: спеціалізацію чи універсальність. Які напрямки розвитку у галузях і практиках будуть актуальними.

Спеціалізація чи універсальність

В останні два роки українська юридична спільнота жила в очікуванні змін, які нарешті настали. Завершення судової реформи, активізація адвокатської реформи, прийняття нових процесуальних кодексів та початок роботи нового Верховного Суду – чинники, які вплинуть на вибір юрфірм способу ведення бізнесу.

2018 – це переломний рік для всіх учасників юридичного ринку. Це новий старт. Оскільки раніше адвокатура була ремеслом, а зараз – це бізнес. В умовах змін та трансформації ніхто не може почувати себе спокійно, навіть ті, що на ринку давно.

Саме зараз і адвокати, і юридичні фірми будуть обирати оптимальні для себе  напрямки розвитку: універсальність або спеціалізація.

На мою думку, більшість юридичних фірм обере саме спеціалізацію. Адже завдяки індивідуальності та несхожості на інших, можна з легкістю конкурувати і бути кращими в своїй галузі.

Тому однією з конкурентних переваг фірми може бути саме спеціалізація. І чим більш вона вузька і специфічна, тим швидше та надовго можна знайти місце під сонцем. Маючи вузький напрямок юридичних послуг, менше коштів вкладається і в її розвиток.

Але фірмам, які вже давно обрали для себе спеціалізацію, слід вдосконалюватись та шукати нові інструменти розвитку. Адже, ті часи коли авторитет фірми тримався на імені лідера – пройшли. Цьому посприяв і розвиток Інтернет маркетингу.

Тим більше за останні роки український ринок юридичних послуг поповнюється молодими юристами з новими принципами роботи. Вони швидше адаптуються під клієнтів. Шукають нові механізми впливу на їх вибір.

спеціалізаціяСьогодні клієнту важко відрізнити одну фірму, від іншої, обрати серед великої кількості «свого адвоката». Тому  клієнт все частіше обирає фірму або адвоката, який «знає» його проблему і спеціалізується на ній. При цьому, клієнт хоче бачити саме професійність, реальні виграні справи та досвід юристів.

Все більше трапляється випадків коли клієнт для ведення своїх різних проблем обирає різні фірми.

Спеціалізація притаманна невеликим фірмам, які вже мають досвід і практичні навички в певній галузі, хочуть та можуть дозволити собі обрати одну або декілька спеціалізацій і розвиватись у вузькому напрямку.

Але слід бути обережним з визначенням спеціалізації. Не маючи кола клієнтів, яким буде цікава Ваша пропозиція, можна програти на самому початку. Адже попит ніхто не відміняв. І пропозиція буде цікавою та актуальною, якщо, по-перше, у Вас є якісний продукт, а по-друге, Ви його можете презентувати.

Універсальне – ворог спеціалізованого

Не зважаючи на виникнення самодостатньої спеціалізації актуальним все ж залишається поняття універсальності.

Молоді фірми або адвокати, які щойно починаючи працювати, є «всеїдними». Поки вони не пройдуть певний шлях і не набудуть досвід ведення бізнесу, вони займаються всім, з чим приходить клієнт. І це нормальний етап розвитку бізнесу. Адже будучи універсальним юристом або фірмою, ти охоплюєш більше коло людей та їх проблеми.

Універсальними також залишаться і великі гравці юридичного ринку, маючи в своїй команді фахівців за окремими галузями права. Вони і надалі будуть працювати з максимальною кількістю галузей права, тим самим розширюючись та відкриваючи нові відділення.

На мою думку, більшість адвокатів теж залишатимуться універсалами. Це пояснюється, перш за все, повільними темпами росту української економіки і, подекуди, інертністю самих адвокатів. І ця тенденція зберігатиметься ще довгий час.

Однак, як відомо універсальне – ворог спеціалізованого. Тобто спеціалізація адвоката на специфічній проблемі або ж на галузі економіки буде все ж таки конкурентною перевагою.

Перспективні напрямки

Реформи судоустрою та законодавчі зміни, ще більше посилили попит на юридичні послуги, і в першу чергу, на судову практику.

У зв’язку з адвокатською монополією на представництво в судах в 2018 році адвокатів побільшає. Вірніше, всі юристи стануть адвокатами. І саме це, на мою думку, буде визначати майбутні тенденції на ринку юридичних послуг.

Так, якщо до цих змін адвокат – це було щось елітарне і для декого було достатньо одного лиш цього факту, то після змін всі юристи стануть адвокатами і конкурувати треба буде не регаліями, а професіоналізмом.

Зміни в професії і на ринку юридичних послуг повинно  призвести до важливих змін в сприйнятті адвоката. Раніше адвокат сприймався виключно в розрізі захисту в кримінальних провадженнях. І це було виправдано 100 років назад, адже в ті часи економіка не була настільки розвиненою і, відповідно, допомога адвоката потрібна була лиш в кримінальних і цивільних справах.

Тепер же адвокат буде сприйматися як професіональний судовий представник без прив’язки до спеціалізації і це відповідає вимогам нашого часу.

Більше того, раніше судове представництво сприймалося як щось не самостійне, ніби кожен може це зробити сам.

Тепер же судове представництво – це вже самодостатня спеціалізація. Адже не зважаючи на відмінності в процесуальних кодексах завдання скрізь однакове – виграти.

На мій погляд, судовий адвокат – це самий актуальний напрямок розвитку юридичних послуг. І не важливо в якій галузі права.

Напрямки за галузями в економіці будуть залишатися тими, що стало розвиваються останні роки – це агросектор, ІТ, медицина й фармацевтика.

Також перспективним виглядає напрямок трудового права. Адже зараз відбувається впровадження змін щодо легалізації найманої праці, посилено контроль та нагляд за додержанням трудового законодавства. В результаті, бізнес має накладені штрафи, і наявність трудового спору.

Авторське право теж є перспективним напрямком для юристів. Це пов’язано перш за все зі зростанням рівня мінімальної зарплати, яка береться за основу розрахунку компенсації за порушення авторських прав.

Продовжує розвиватись практика кримінального та антикорупційного права. Не раз спостерігала, коли юридична фірма, яка спеціалізується на надання послуг для бізнесу, відкривала новий напрямок – саме кримінальний.

Загалом, 2018 рік має бути перспективним для юридичного бізнесу. Головне, які інструменти оберуть вони для свого розвитку.

 

Джерело: Український юрист, № 1-2, 2018 р.

 

Copyright © 2013 Lysenko

Яндекс.Метрика